Uncategorized

Mengaji Al-Quran Cara Cepat, Mudah dan Jimat

https://www.youtube.com/watch?v=AJpJQFUi4zI [hana-code-insert name=’Hana Code 1′ /] [hana-code-insert name=’Hana Code 2′ /] Mengaji Al-Quran kini lebih mudah dengan bantuan teknologi masa kini. Hanya melalui smartphone, sesiapa jahaja boleh belajar, dimana-mana dan bila-bila masa. Kaedah baru ini menggunakan pendekatan kata kunci yang mudah difahami dan dihafal untuk dijadikan sebagai sumber rujukan khususnya disaat para pelajar terlupa sebutan …

Mengaji Al-Quran Cara Cepat, Mudah dan Jimat Read More »

Belajar Mengaji Al Quran: 7 Kekangan Orang Dewasa Dan Cara Menanganyinya

Belajar Mengaji Al-Quran sudah tentu mempunyai cabaran. Apakah kekangan yang biasa dihadapi oleh orang dewasa dalam belajar mengaji Al Quran sehingga membuatkan diri rasa berputus asa untuk terus belajar? Hakikatnya, setiap perkara yang dilakukan dalam dunia ini pastinya terdapat kekangan atau halangan yang menanti di hadapan. Namun, kita perlu lebih bijak dalam menghadapi situasi kerana …

Belajar Mengaji Al Quran: 7 Kekangan Orang Dewasa Dan Cara Menanganyinya Read More »

Khusyuk dalam Solat: 6 Tips dari Imam Ghazali

TIPS KHUSYUK DALAM SOLAT Imam Al-Ghazali telah menggariskan 6 cara untuk kita dapat merasai khusyuk dalam solat. Antaranya: 1. HUDHUR AL-QALB (HADIRKAN HATI) ? Hendaklah berusaha membuang semua perkara duniawi yang tidak berkaitan dengan solat dan tidak ada hubungan dengan Allah. 2. TAFAHHUM (MEMAHAMI) ? Memahami segala makna yang dilafazkan dalam solat seperti makna bacaan …

Khusyuk dalam Solat: 6 Tips dari Imam Ghazali Read More »

Belajar Mengaji: Cabaran dan Tuntutan Hidup

Mungkin ramai yang nak sangat belajar mengaji Al-Quran, tetapi ada beberapa masalah dan kekangan urusan yang membuatkan hasrat itu tergendala. Disini saya senaraikan antara beberapa cabaran dan tuntutan hidup yang perlu kita uruskan dengan baik agar akhirnya dapat membaca Al-Quran dengan baik. Anda selalu keliru dengan huruf Hijaiyyah, tambahan pula kalau huruf tu bersambung-sambung. Jangan …

Belajar Mengaji: Cabaran dan Tuntutan Hidup Read More »

Mengaji Al-Quran: 15 Kelebihan kepada pembacanya

Terdapat 15 kebaikan-kebaikan mengaji Al-Quran di dalam hadis-hadis sahih : Pertama : Al-Quran akan menjadi syafaat dihari akhirat. Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: “Bacalah Al-Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya”. (Hadis Riwayat Muslim) Kedua : Al-Quran sebagai pembela (mempertahankan) orang yang membacanya dihari …

Mengaji Al-Quran: 15 Kelebihan kepada pembacanya Read More »

Al-Quran: Sejarah Ringkas pengumpulan dan penyusunan

Al-Quran adalah kitab suci yang terakhir dari Allah SWT yang diturunkan kepada Nabi Muhammad (SAW). Petunjuk untuk semua manusia. Tanggungjawab menjaga kesehihan Kitab suci ini diambil oleh Allah SWT dengan sendirinya. Al-Quran juga merupakan sumber inspirasi, bimbingan, dan kebijaksanaan untuk berjuta-juta umat Islam di seluruh dunia. Kita semua harus tahu sejarah wahyu dan kompilasi Al-Quran …

Al-Quran: Sejarah Ringkas pengumpulan dan penyusunan Read More »

Seronok Belajar Mengaji Al-Quran: 7 Rahsia Penting Akhirnya Terbongkar

Anda ingin dapatkan rasa Seronok Belajar Mengaji Al-Quran? Menjadi seorang yang bukan berbangsa Arab, memang menjadi cabaran nak belajar Tajwid, apatah lagi nak timbulkan rasa Seronoknya Cinta Al-Quran. Tapi jangan rasa pelik, orang Arab sendiri pun ramai yang tak mahir Tajwid Al-Quran ni, so jangan bimbang, anda tidak keseorangan. Disini saya kongsikan 7 rahsia penting …

Seronok Belajar Mengaji Al-Quran: 7 Rahsia Penting Akhirnya Terbongkar Read More »

Hukum Wanita Belajar Al-Quran Sewaktu Haid: Haram atau Harus?

Adakah Wanita dibenarkan belajar Al-Quran sewaktu didatangi haid? Dalam masalah ini, terdapat dua pandangan. Pertama :HARAM, jumhur Fuqaha’. Mereka melarang wanita membaca al-Qur’an ketika dalam keadaan haid dan sedang berjunub berdasarkan kepada hadis daripada Ibn Umar RA “Tidak dibolehkan wanita dalam haid dan yang berjunub membaca walau sedikit daripada al-Qur’an.” Riwayat al-Tirmizi Hadith ini dhaif …

Hukum Wanita Belajar Al-Quran Sewaktu Haid: Haram atau Harus? Read More »

Mengaji Al Quran: 11 Etika sebelum dan Sewaktu Membaca

Mengaji Al Quran merupakan satu tuntutan agama. Adalah penting bahawa kita mempunyai etika yang betul semasa mengendalikan Al-Quran; Artikel ini akan menunjukkan kepada anda beberapa cara yang dianjurkan Islam sewaktu membaca Al-Quran. Bersihkan diri. Pastikan anda bebas daripada hadas (kekotoran) besar dan kecil. Seterusnya disunnah mengambil wudhu. Tubuh, pakaian, dan tempat ibadat anda perlu bersih, …

Mengaji Al Quran: 11 Etika sebelum dan Sewaktu Membaca Read More »

Scroll to Top