KELAS BELAJAR MENGAJI AL-QURAN BRUNEI

Semoga cahaya Al-Quran terus menyinari Muslim dan Muslimat di Brunei semua.

KEUNIKAN APLIKASI CEPAT QURAN yang tiada pada aplikasi Al-Quran Bahasa Melayu yang lain ialah, ia membimbing pelajar untuk mengenal dari awal huruf-huruf Hijaiyyah dengan sebutan Makhraj yang betul, dan membantu pelajar menguasai hukum-hukum Tajwid secara sistematik.

Tidak seperti Aplikasi Al-Quran yang lain, dimana ianya terus kepada bacaan potongan ayat-ayat Al-Quran.

Aplikasi ini sesuai bagi mereka yang nak belajar dari ASAS dan mempunyai kekangan masa untuk menghadiri kelas secara bersemuka, dan ianya sangat sesuai dijadikan sebagai alat rujukan ilmu Tajwid Khusus buat Pencinta Al-Quran semua. Cara penyampaiannya juga sesuai untuk semua peringkat umur.

ANDA HADAPI MASALAH DI BAWAH?

  • Anda selalu keliru membaca huruf Hijaiyyah yang bersambung-sambung?
  • Bacaan Mad dalam Al-Quran selalu salah, ada yang pendek dibaca panjang, dan ada yang panjang dibaca pendek.  
  • Seronok dengar dan tengok orang lain baca Al-Quran dengan lancar, tapi anda baca tersangkut-sangkut dan tidak lancar.
  • Membaca Al-Quran dalam keadaan tidak yakin dan was-was. Ini berlaku kerana tidak tahu Hukum Tajwid.
  • Cepat sangat lupa apa yang dipelajari, khususnya ilmu Tajwid. Bagusnya Kelas Quran Online ini, anda dapat ulang-ulang dan jadikan sebagai tempat rujukan bila perlu.
  • Tak tahu macam mana nak baca ‘waqf’ (cara nak berhenti), khususnya sewaktu membaca ayat panjang dan nafas habis. Jangan bimbang, semua orang hadapi masalah ini sewaktu membaca ayat yang panjang. Isunya bukan dimana nak berhenti, tapi bagaimana nak berhenti.
  • Nak sangat hadiahkan pahala membaca Al-Quran kepada ibu/ayah tercinta, tapi hanya mampu mengalirkan airmata. 
  • Siang hari sibuk bekerja, malam pulak badan dah letih, hujung minggu pula nak luangkan masa dengan keluarga.  Akhirnya tiada masa untuk menghadiri kelas Al-Quran di pusat-pusat pengajian Al-Quran secara bersemuka.
  • Jadual kerja yang tidak menentu dan sentiasa bertukar, ini menyukarkan anda untuk memberi komitmen menghadiri kelas Al-Quran yang jadual pengajian telah ditetapkan oleh pusat pengajian. Dengan CEPAT QURAN, masa lapang 5-10 minit pun anda boleh belajar. Bila-bila masa sahaja.
  • Menghadapi kesukaran mencari pusat pengajian Al-Quran yang berdekatan. Sebenarnya telefon ditangan anda boleh menjadi “pusat pengajian”, JIKA ANDA INGINKAN.
  • Mempunyai perasaan MALU yang tinggi berhadapan guru atau kawan-kawan untuk mula belajar balik dari Asas di pusat-pusat pengajian yang sedia ada. Akhirnya level bacaan Al-Quran masih di tahap yang sama. Kini anda hanya perlu berhadapan dengan diri sendiri.
  • Mempunyai masalah kos dan pengangkutan dari rumah/tempat kerja ke pusat pengajian Al-Quran. Jadikanlah kemana sahaja anda pergi, disitulah “pusat pengajian” anda.

KEISTIMEWAAN APLIKASI CEPAT QURAN

  • Kaedah baru ini menggunakan kata kunci yang mudah diingat dan difahami untuk dijadikan sebagai sumber rujukan khususnya disaat para pelajar terlupa sebutan huruf, Ianya sangat sesuai untuk semua golongan masyarakat, khusus bagi yang nak mula dari asas sehingga mahir dalam ilmu Tajwid
  • Kaedah ini juga bercirikan anti-lupa. Selain itu ianya selari dengan pengajaran bahasa Arab yang mana setiap huruf terus diberikan baris melalui struktur kata dan kalimat.
  • Sistem yang tersusun bagi membentuk keupayaan untuk membaca Al-Quran. Bermula dengan mengenal huruf, bacaan berbaris, tanwin, hukum dan bacaan mad, nun dan mim sukun (mati), mim dan nun sabdu dan pelbagai lagi perbincangan dalam ilmu tajwid.
  • Teknik pengajaran ini telah terbukti berkesan dan membawa perubahan kepada ramai dalam mutu bacaan Al-Quran mereka.
  • Pembimbing pengajian yang bertauliah dan berpengalaman  dalam membimbing pelajar yang pelbagai peringkat dan latar belakang.
  • Masa pengajian yang fleksibel, anda TIDAK TERIKAT DENGAN JADUAL tertentu, ini memberi kebebasan untuk anda tentukan waktu belajar bersesuaian dengan rutin harian anda, hasilnya, pengurusan masa yang lebih tersusun.
  • Anda tentukan sendiri tempat untuk belajar dan mengulang kaji pelajaran, boleh belajar dimana-mana sahaja mengikut kelapangan anda walaupun 5 minit, dengan penjimatan masa ini, diharap menghasilkan PROSES PENGAJIAN YANG LEBIH CEPAT. Selain itu dengan lebihan masa ini, anda boleh luangkan bersama keluarga atau aktiviti lain yang berfaedah.
  • Tiada yuran bulanan atau tahunan. Hanya dengan sekali bayar, dapat belajar sampai akhir hayat.
  • Dapat mengulang-ulang pelajaran sehingga benar-benar faham. Pelajar yang mengikuti kelas ini mempunyai akses yang TIADA HAD.  
  • Tak perlu lagi fikir soal transport, masa dan kos perjalanan dari rumah ke tempat pengajian, PENJIMATAN MASA  ini boleh anda salurkan ke urusan dan perkara yang lain.
  • Kini malu bukan lagi alasan, sesiapa yang ada keinginan, ada usaha, pasti berjayainsyaAllah.

LAYARI www.cepatquran.com untuk membaca lanjut mengenai Aplikasi CEPAT QURAN

Download SEKARANG di Google Play dan App Store

“Seronoknya Cinta Al-Quran”

SELAMAT BELAJAR MENGAJI AL-QURAN KAMI UCAPKAN KEPADA SEMUA WARGA BRUNEI

feel free to share, semoga usaha dakwah kecil kita ini di terima Allah sebagai satu amalan hasanah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top