Mengaji Al Quran: 11 Etika sebelum dan Sewaktu Membaca

Mengaji Al Quran merupakan satu tuntutan agama. Adalah penting bahawa kita mempunyai etika yang betul semasa mengendalikan Al-Quran; Artikel ini akan menunjukkan kepada anda beberapa cara yang dianjurkan Islam sewaktu membaca Al-Quran.

 1. Bersihkan diri. Pastikan anda bebas daripada hadas (kekotoran) besar dan kecil.
 2. Seterusnya disunnah mengambil wudhu. Tubuh, pakaian, dan tempat ibadat anda perlu bersih, khususnya dibaca di masjid.
 3. Adalah menjadi amalan sunnah mengadap kiblat sewaktu membaca Al-Quran
 4. Dapatkan perlindungan kepada Allah. Sebelum membaca Al-Quran, anda perlu berlindung kepada Allah dari Syaitan. Bacaan: Au’zubillahiminasyaitanirrajim, yang bermaksud “Saya berlindung kepada Allah dari Iblis, yang dikutuk”.
 5. Mulailah mengaji Al-Quran dengan nama Allah. Sebelum melakukan apa-apa ibadah, kita disunnahkan menyebut nama Allah. Bacalah: Bismillahirrahmanirrahim, yang bermaksud “Dengan Nama Allah, Yang Maha Pemurah, Yang Maha Pemurah”.
 6. Buka Al-Qur’an, dan bacalah dengan tangan kanan anda. Nabi pernah menggunakan tangan kanannya untuk melakukan perbuatan yang dia kehendaki, dan kita harus mengikuti amalan ini.  
 7. Disunahkan membaca Al-Qur’an dengan tartil atau pelan-pelan dan tenang.
 8. Fokus semasa membaca. Ini bermakna anda cuba memahami apa yang anda baca.
 9. Pertimbangkan membaca halaman, kemudian cari terjemahan atau tafsir melalui pembacaan atau menghairi kelas-kelas pengajian tafsir.
 10. Jangan berhenti ketika membaca Al-Qur’an untuk tujuan yang yang tidak ditetapkan syara’, seperti berbicara, ketawa atau bergurau.
 11. Lihatlah kelas-kelas Qur’an. Pertimbangkan untuk mengambil kelas untuk belajar bagaimana membaca dengan betul Qur’an, termasuk memahami peraturan tajwid. Walaupun banyak masjid tempatan menyediakan kelas Al-Quran, anda juga boleh melihat kursus / kelas dalam talian.

Itulah antara beberapa etika sebelum dan sewaktu mengaji Al Quran

Loading

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top