Bacaan Al-Quran: Hasil Kajian Keatas Pembaca/Pendengar

penyelidikan berkenaan bacaan Al-Quran oleh seorang penyelidik di sebuah klinik di Florida, Amerika Syarikat (AS), Dr. Al Qadhi dalam kajiannya berjaya membuktikan bahawa dengan mendengar bacaan ayat-ayat Al-Quran, seseorang itu akan dapat merasakan perubahan pada dirinya.
.
Perubahan itu melibatkan penurunan tekanan darah, kesedihan berkurangan dan memperoleh ketenangan jiwa. Kajian itu disokong dengan bantuan peralatan elektronik terkini untuk mengesan tekanan darah, degupan jantung dan regangan otot.
.
Hasil ujian itu, beliau membuat kesimpulan, bacaan ayat-ayat al-Quran mempunyai kesan besar sehingga 97 peratus untuk menenangkan fikiran dan menyembuhkan penyakit.
.
Kesimpulan itu diperkuatkan lagi dengan beberapa kajian lain yang dilakukan oleh doktor berbeza. Misalnya, kajian oleh Muhammad Salim yang diterbitkan Universiti Boston, AS.
.
Terlibat dengan kajian itu adalah lima sukarelawan iaitu tiga lelaki dan dua wanita. Kelima-lima mereka tidak memahami bahasa Arab dan tidak diberitahu akan diperdengarkannya bacaan ayat-ayat al-Quran.
.
Cajan berkenaan bacaan Al-Quran yang dilakukan sebanyak 210 kali itu dibahagikan kepada dua sesi, iaitu diperdengarkan ayat-ayat al-Quran dan petikan dalam bahasa Arab yang bukan daripada kitab suci itu.
.
Hasilnya, sebanyak 65 peratus responden memaklumkan merasa tenang ketika mendengar bacaan al-Quran berbanding 35 peratus yang menyatakan mendapatkan ketenangan apabila dibacakan ayat-ayat yang bukan daripada kitab suci berkenaan.
.
Al-Quran juga dikatakan boleh memberikan pengaruh besar jika diperdengarkan kepada bayi.
.
Menurut beberapa penyelidikan yang dijalankan sebelum ini, bayi berusia dua hari yang diperdengarkan bacaan Al-Quran akan tersenyum dan menjadi lebih tenang.
.
.

Loading

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top