AL-QURAN PENAWAR KETENANGAN HATI

Al-Quran penawar ketenangan hati, walaupun begitu setiap dari kita mungkin ada cara tersendiri dalam mencari ketenangan hati. Apapun cara yang ANDA pilih, sama-sama kita doakan supaya Allah makbulkan hasrat ini.
.
Sebelum saya ceritakan sedikit pengalaman peribadi, suka saya kongsikan hasil kajian Dr. Al-Qadhi, melalui penelitiannya yang panjang dan serius di Florida, Amerika Syarikat berjaya membuktikan hanya dengan mendengar bacaan ayat-ayat al-Quran, seorang Muslim, baik mereka yang berbahasa Arab mahupun bukan, dapat merasakan perubahan fisiologi yang sangat besar.
.
Penurunan tekanan, kesedihan, memperoleh ketenangan jiwa, merungkai pelbagai macam penyakit merupakan pengaruh am yang dirasakan orang-orang yang menjadi objek kajiannya.
.
Penelitiannya disokong dengan bantuan peralatan elektronik terkini untuk mengesan tekanan darah, degupan jantung, ketahanan otot, dan ketahanan kulit terhadap aliran elektrik. Dari hasil kajiannya, beliau telah membuat kesimpulan, bahawa bacaan Al-Quran berpengaruh besar sehingga 97% dalam melahirkan ketenangan jiwa dan penyembuhan penyakit.
.
Benarlah firman Allah dalam Surah Ar-Ra’d ayat 28, “Hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang.”
.
Bersambung kepada pengalaman peribadi saya dalam mencari ketenangan hati, jadi pada tahun 1999 saya memutuskan melanjutkan pengajian ke bumi Pakistan. Walaupun pada awalnya menerima beberapa tanggapan sinis oleh sesetengah masyarakat yang memandang rendah kepada pengajian bidang ugama, saya teruskan juga niat tersebut, dan Alhamdulillah setelah 5 tahun disana, saya berjaya menamatkan pengajian dan pulang ke Malaysia pada tahun 2004
.
Alhamdulillah pada tahun 2005 saya diterima melanjutkan pengajian di UIA Gombak. Dan Alhamdulillah dipenghujung tahun 2008 saya diterima berkhidmat di Taylor’s University dan di lantik menjadi sebagai seorang pensyarah.
.
.
Semejak dari zaman sekolah lagi saya memang berminat dalam bidang pengajian dan pengajaran Al-Quran. Mungkin ini yang telah ditakdirkan Allah, dulu sewaktu saya kecil, Mak merupakan guru Al-Quran di kampung dan sehingga hari ini masih ada jiran-jiran dan cucu-cucu mereka yang datang ke rumah untuk belajar mengaji.
.
.
Sewaktu menjadi pensyarah lagi saya sudah mula mengajar Al-Quran ke rumah-rumah. Sewaktu itu sudah terdetik di hati alangkah bagus kalau saya ada pusat pengajian Al-Quran agar lebih ramai orang yang dapat saya bantu.
.
Benar Allah itu Maha Mendengar, hajat saya di makbulkan Tuhan. Allah menggerakkan hati seorang insan yang mulia untuk membantu dari segi kewangan untuk membuka Pusat Pengajian Al-Quran, bermula dari menyewa kedai dan membeli peralatan kelas. Maka tertubuhlah Fatehah Learning Centre, sebuah pusat pengajian Al-Quran secara bersemuka dan Online yang beroperasi dari Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Alhamdulillah saya merupakan Guru Al-Quran Bersanad yang berguru dengan Syeikh Muhammad bin Abdun Nabiy bin Abdul Hasib Abu A’la yang mempunyai susunan sanad ke-13 sehingga IMAM IBNU JAZARI dan bilangan ke-29 sehingga BAGINDA NABI MUHAMMAD s.a.w.

Syeikh Muhammad merupakan pakar Qiraat A’syarah Riwayat Imam Hasf bin Sulaiman Al-Kufi dari Imam A’sim bin Abi Najud Al-Kufi dari Tariq As-Syatibiyyah.
.
Setelah hampir 8 tahun sebagai pensyarah, saya memutuskan untuk berhenti dan memberi fokus kepada pusat pengajian yang baru ditubuhkan. Dan disinilah saya temui ketenangan hati saya.
.
.
Sepanjang pengalaman mengajar, ramai yang mengadu tentang susah mendapatkan KETENANGAN HATI.
.
BILA UMUR SEMAKIN MENINGKAT tidak ada yang lebih diinginkan melainkan KETENANGAN HATI dan rasa ingin MENDEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH, dan salah satu caranya ialah dengan membaca Al-Quran.
.
Ramai yang mengadu Seronok dengar bacaan Al-Quran yang dibaca dengan baik di corong-corong radio dan TV.
.
Antara PESAN yang selalu saya sampaikan kepada mereka ialah ……..“Jangan bimbang kerana tiada istilah ‘sudah terlewat’ untuk mencapai apa yang terhajat dihati”.

.
Banyak dikalangan pelajar pada awalnya menghadapi masalah seperti dibawah:
.
1. TIDAK PASTI sebutan Makraj Huruf BETUL atau SALAH.
.
2. KELIRU sewaktu membaca huruf-huruf bersambung.
.
3. TIDAK PASTI perbezaan kadar PANJANG dan PENDEK Hukum Mad.
.
4. TIDAK TAHU membezakan bunyi dan kadar dengung Izhar, Ikhfa’ dan Idgham.
.
5. RAGU-RAGU mengenai cara yang betul untuk Waqf (berhenti) bila membaca ayat Al-Quran yang panjang.
.
6. Bacaan Al-Quran TIDAK LANCAR.
.
.
Alhamdulillah, ramai dikalangan pelajar kami telah BERJAYA menemui KETENANGAN HATI setelah mengatasi masalah diatas.

Apa yang saya ingin sampaikan ialah……”Bacalah Al-Quran, Surat Cinta dari Allah, tiada nyanyian lagu seindah alunan Al-Quran, dan jika ubat Ketenangan yang ANDA cari pasti Penawarnya adalah Al-Quran”.

Bagi memastikan pelajar terus di bimbing dalam latihan di rumah, Ustaz Mohd Izwan, Pengasas #CepatQuran yang juga Guru Al-Quran Bersanad sendiri akan membimbing Kelas Quran Online yang boleh di akses SEPANJANG HAYAT secara PERCUMA.
.
Dengan Kelas Quran Online yang kami berikan ini, ANDA akan dapat membuat latihan dan rujukan dimana-mana dan bila-bila masa.
.
Al-Quran penawar ketenangan hati.

Loading

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top